Deutsch English
  Startsida
  Aktuellt just nu
  Vår Gårdsbutik
  Vilt Catering
  Östgötadagarna
  Stuguthyrning
  Stugbokning/Kalender
  Honung & Livsmedel
  Hjortuppfödning/Viltslakteri
  Jord & Skogsbruk
  Vilt, Jakt & Fiske
  Hästar & Ridning
  Vikbolandets Buss & Transport
  Aktiviteter
  Lokal mat
  Hitta/Kontakta oss
  Bildgalleri
  Länkar
  
Startsida -> Aktiviteter

Aktiviteter

Den mångfald av aktiviteter & friluftsliv som finns på och i Vikbolandets närhet, gör att Du har lätt att hitta något som passar Dig att göra. Fiska, golfa, båtluffa, äta, gå på pub, besöka strutsfarm, bada, plocka svamp & bär, grilla, ta det lungt & njuta av naturen, segla, jogga, rida, skjuta lerduvor, följa med på biodling, älgsafari, köra 4-hjuling & mycket mycket mera.
Närheten till Kolmårdens Djurpark, via färja över Bråviken, ger nästan obegränsade möjligheter för barn & vuxna i alla åldrar.


Vikbolandet -Naturnära upplevelser
När Vi som bor på Vikbolandet diskuterar turism, så tänker Vi -Vad är speciellt hos oss ? De flesta svarar nästan direkt, Kolmårdens Djurpark, och vår vackra skärgård ! Och visst är det så, att såväl Kolmården, med sitt helt unika upplägg med en Djur & äventyrspark i Världsklass, och vår helt unika skärgård, efterlämnar oförglömliga minnen.

Kolmårdens Djurpark har en helt unik miljö för sina djur, med anpassade hägn för att efterlikna "wildlife" så bra som det går i en djurpark. Och dom kringarrangemang som byggts upp för allmänheten, och speciellt för barnen, är ju bara såååå bra ! Kolmårdens Djurpark motsvarar inte allmänhetens förväntningar, Kolmårdens Djurpark överträffar förväntningarna, framförallt för våra barn !! Ett besök här är ett måste, speciellt för barnfamiljen. Du når djurparken via förja över bråviken, på under 30 minuter från vår uthyrningsstuga.

Ett gamalt talessätt lyder "Det är svårt att bli profet i sin egen hemstad", med betydelsen att det är svårt att bli populär i närområdet där man själv är verksam.
Kolmårdens Djurpark är undantaget som bekräftar regeln, Kolmården ÄR profet i sin hemstad, och i hela norra Europa !

Kolmårdens Djurpark -En gigantisk djur, natur, lek & äventyrspark för barnen !
På Sjön
S.t Annas skärgård är vida känd, även utanför landets gränser. Och visst så är det speciellt, att med båten kunna kryssa fritt mellan hundratals, ja kanske tusentals öar & skär. Hur många öar som ryms i hela skärgården är kanske ingen som riktigt vet, men enligt hörsägen så inrymmer bara en av vattenegendomarna norr om Gränsö, 1 ö för varje dag på året ! Jag har själv inte räknat, men det är väldigt många......

Själv så tycker jag, att skärgården upplevs bäst just ute i skärgården, och då gärna långt ut från land, då vädret tillåter. Hos oss så kan stughyrare hyra båt, och själva leta sig fram i arkipelagen, eller anlita andra för en proffisionell rundtur. På sommaren så avgår skärgårdslinjen dagligen från Arkösund, och härifrån kan man ta sig till Arkö, Aspöja, Lammskär, Kallsö, Tyreslöt och Harstena, bland annat. I stort sett så är allt möjligt, det är bara att fråga !

Frihetskänslan är stor, när man en stilla sommardag, landar på en kobbe i yttre havsbandet, för en stunds avkoppling med sol & bad ! När man 6 månader senare, i Januari, äntrar samma nedisade snödränkta kobbe, för en stunds sjöfågeljakt med vettar, så är känslan om möjligt än större. Kontrasten är enorm, och årstiderna förändrar skärgården och förutsättningarna för dess invånare drastiskt.
Sommar eller vinter, extremt olika, men helt fantastiskt !Östergötlands skärgård, frihetens högborg ! En fullständigt unik natur, som bara måste upplevas
Mycket för många -Något för alla
Jag tror att jag läste uttrycket i en turistbrochyr för ett par år sedan. "Vikbolandet -Mycket för många, något för alla", och jag skulle inte kunna formulera det bättre själv. Möjligen komplettera uttrycket med "Nära Dig", därför att det finns så mycket olika natur, kultur & attraktioner inom rimligt avstånd.

I Norrköping, hittar Du allt från biografer & teatrar, till restauranger och spårvagnar. I medeltidsstaden Söderköping, hittar Du de gamla gränderna i stadens kärna, och kan ta del av småstadens charm. På Vikbolandet, så kan Du se de mångtaliga kyrkorna, den äldsta i Östra Stenby, uppförd redan på 1100-talet. Bland de många slotten, så är bland andra Mauritsberg vid bråvikens södra strand, värd ett besök.

Vikbolandets strategiska läge på ostkusten, har medfört att många försvarsanläggningar kan skådas, såväl nya som gamla. Bland de äldre så kan nämnas Stegeborgs fästning, byggd för försvar av dåtidens huvudstad, Söderköping. Jämjö Skans utanför Östra Husby, och en liknande något äldre vid skenäs, vittnar om dåtida försvar av bygden.
Dagens försvarsställningar, som är många på Vikbolandet, är inte lika utmärkande, och många är nedsprängda i bergrum såväl på land som i skärgården.En händelserik region, med Kolmårdens Djurpark och S:t Anna Skärgård i Centrum !
Sport & Natur
För den intresserade, så finns allt från segling utanför Arkösund, till långgolf i Skamby, mitt på Vikbolandet. I Norrköping hittar Vi ett par av de största go-cartbanorna, och i Häradshammar så kanske ett besök på en strutsfarm kan få barnen att undra -Är Vi i Sverige på semester ?
Flera öppna ridskolor finns här, och Vikbolandets Ryttarförening, har daglig verksamhet. För stughyrare hos oss, finns möjlighet att rida på plats, och även ta med egen häst under vistelsen här. Vandrings och cykelleder finns utmärkta, och i skogen så finns det vissa år gott om bär & svamp.
På vintern så lockar skidåkning i yxbacken , Pernilla Wibergs hemmabacke, och långfärdsskridsko i skärgården en del intresserade. Fisket med kastspö är fritt längs östgötakusten, och jakt erbjuds på flera ställen efter särskild förfrågan. Särskilt sjöfågeljakten, med boende & guidening, är en fin kombination av spänning, naturupplevelse och avkoppling.

För den som vill uppleva storstaden för en dag, så ligger Stockholm inte mera än knappt 2 timmar bort, via den avgiftsfria färjan som förbinder Vikbolandet med Kolmårdslandet.Kanske en ny upplevelse, besök på strutsfarmen med egen gårdsbutik, eller beställa en guidening i vårt hjorthägn
Lite Historia om bygden
Vikbolandet, landmassan som är insprängd mellan Östersjöns 2 största havsvikar (Bråviken & Slätbaken) utgjordes ursprungligen av Lösings, Björkekind, & Östkinds Härader. Dessa inrymmer på Vikbolandet inte mindre än 14 socknar, (från väster till öster) Styrsta, Dagsberg, Tingsta, Tåby, Furingstad, Konungsund, (Östra) Stenby, Kuddby, Å, Östra Ny, Östra Husby, Häradshammar, Rönö och Jonsberg.

Bygden var, i förhållande till omgivningarna, rik på odlingsbara marker, och omgivande vattenvägar underlättade dåtidens frakter. Söderköping utgjorde länge det viktigaste handelscentrumet på ostkusten, och skog fanns i tillbörlig omfattning längs kusterna. Dessutom tilldelades bönderna av Drottning Kristina statlig skog i bla Kolmården, en brukningsrätt som följer gårdarna än i dag, med andelsägande (mantal) i häradsallmänningarna.
Själva så har Vi delägande i Östkinds Häradsallmänning, som förvaltar uteslutande skogsegendomar i Kolmården, och på Norra & Östra Vikbolandet.

Ett arv från dåtiden som fortfarande kan beskådas, är alla de slott & herresäten som finns uppförda, många av dom välbevarade. Ravnäs, Ållonö, Rotenberg, Stensö, Mauritsberg, Broxvik, Lönö (där Sarah Leander levde), Jonsberg, Gottenvik, & slottet vid Mem för att nämna några.
En del av dessa är mer eller mindre öppna för allmänheten, tex Mauritsbergs Slott och Mems Slott, som är väl värda ett besök.Karta över östra Vikbolandet upprättad år 1808, av den Skotska ingenjören TH Telford, utgörande grund för Göta Kanals sträckning

Rickard & Malin Hellström
Jonsberg Ormsätter
610 26 Vikbolandet
Telefon: +46 (0)125-311 54
Mobil: +46 (0)70-799 80 00
info@ormsatter.se