Deutsch English
  Startsida
  Aktuellt just nu
  Vår Gårdsbutik
  Vilt Catering
  Östgötadagarna
  Stuguthyrning
  Stugbokning/Kalender
  Honung & Livsmedel
  Hjortuppfödning/Viltslakteri
  Jord & Skogsbruk
  Vilt, Jakt & Fiske
  Hästar & Ridning
  Vikbolandets Buss & Transport
  Aktiviteter
  Lokal mat
  Hitta/Kontakta oss
  Bildgalleri
  Länkar
  
Startsida -> Hästar & Ridning

Hästar & Ridning

Att antalet hästar på sentiden ständigt ökar i Sverige, det har väl knappast förbigått någon som kört omkring på landsbygden. Antalet hästar i landet, överstiger nu antalet mjölkkor, för första gången i modern tid. Dock så är hästraserna idag av lite annan typ än förr i tiden. Arbetshästen, Ardenner & Nordsvensk, har bytts ut mot ridhästarna -Halvblod & Fullblod.

Från arbetshäst.....
Innan landets jord & skogsbruk mekaniserades, med traktor, skotare & skördetröska, så var hästen livsnerven i svenskt jord & skogsbruk. Många är de gamla hästredskapen, som fortfarande står undanställda & bortglömda, på de flesta av våra gårdar. Till hästen, spändes såväl plog, harv, såmaskin, slåttermaskin, höräfsa och mycket mera. I skogen så lastades slädar med virke, eller så lunnades (släpades) virket ut ur skogen.

Den självklara arbetskamraten i det dagliga arbetet, byttes så småningom ut mot motoriserade krafter, på gott och ont. De nya arbetsredskapen var ju helt överlägsna i sin kapacitet, blev inte trötta, och kunde inte skada sig. Gå sönder möjligen, men det gick ju fort att laga.
Med detta så upphörde stora delar av hästaveln, behovet av flera arbetshästar var ju mycket litet. På några årtionden så försvann de största delarna av vår "arbetshästflotta", övervägande dominerad av de sk kallblodshästarna, Ardenner och Nordsvensk.2 bästisar som skiner ikapp !
.....till hobbyhäst
Den alltmera stressade nutidsmänniskan, har dock på relativt kort tid sökt sig tillbaka till den dåtida arbetsmaskinen -hästen. Dock lite annorlunda. Arbetsraserna har på de flesta håll bytts ut, mot raser som hoppar allt högre, springer fortare, och går i takt till musik, både fram och baklänges, mestadels halv & fullblodshästar. Den bättre ekonomin har möjliggjort för allt fler att köpa häst, och många är dom som drömer om , att likt Malin Baryard, kunna få leva med & på sin hobby. Detta är dock väldigt få förunnat, och de flesta hästarna med sina ryttare och ryttarinnor förblir just, hobbyhästar.

Den "nya" hästindustrin i sverige omsätter miljarder, och utgör ett brinnande intresse för såväl många vuxna som ungdomar. Detta har på många håll, framförallt för de tätortsnära lantbruken, medgett en möjlighet till en ny lite annorlunda inkomstkälla. Uppförande av stallplatser, anläggande av rasthagar och belyst padock, är en ny näringsverksamhet för jordbruksföretagen, och en bra nisch som gett ytterligare ett ben att stå på, i en osäker bransch.Att hästar är flockdjur och trivs tillsammans, går inte att ta miste på. Hos oss finns hästar av halvblodsras, men dom Nordsvenska arbetshästarna dominerar
Hästen är tillbaka -även hos oss
Precis som landets historia beskrivits här ovan, så är hästen tillbaka även hos oss, på Ormsätter.

Min Farfar Birger höll sig med ardennerhästar, och även någon nordsvensk. Vissa perioder hade han även hingstar, och grannsocknarnas hästhållare kom på besök, för att betäcka sina ston. Jord och skogsbruk bedrevs med hästarna, och det skapade också arbete för flera på gården.

Men traktorn hittade även ut till Vikbolandet, och med tiden så försvann också hästarna, och människorna som dagligen arbetade med dom. Kvar fanns alla vagnar och slädar, ok & selar, remmar & skacklar, och, för som min Far som dagligen jobbade med detta -alla minnen.

Men så till slut, precis som på många andra gårdar, så är hästen tillbaka, även hos oss ! Det är ju naturligtvis min fru som står för det största hästintresset, ivrigt påhejad av min hjälpsamme far. Själv så håller jag mig i bakgrunden, och får väl mest köra foder & sätta staket och sånt, och jag nöjer mig med det.Cayenn -ridhäst av halvblodsras
Halvblod och Nordsvenskar, och Ponny förstås !
När min fru för några år sedan skaffade sin första häst, ett halvblod, dröjde det inte länge förrän min far kompletterade hästflottan med en, just det, Nordsvensk. Från Kåre Gustavsson i Emmetorp utanför Hällestad, i norra östergötland, gick flyttlasset för ett Nordsvenskt sto, Uni.

Efter något år så föddes idén att skaffa föl på nordsvensken, och sagt & gjort, året efter så föddes ett hingstföl. Fölet utvecklades väldigt bra, och är idag en välutvecklad avelshingst vid namn Lundar (efter far Lindar), godkänd av Föreningen nordsvenska hästen.

Efter ytterligare ett par år, så fick Vi ännu ett nordsvenskt föl. Den här gången ett sto, som fick namnet Zoega. Här förspildes ingen tid, och redan samma sommar så for Uni med föl på hingstbete i Emmetorp, återigen.

Sedan ett par år är det dock dottern Filippas tävlande med Ponny som upptar den mesta tiden, läs mera om detta under rubriken "Aktuellt just nu".


Följ den spännande fortsättningen på www.ormsatter.se
Samtliga hästraser vinner terräng i Sverige. Här ett Nordsvenskt sto med föl, ett uppskattat ekipage av såväl vuxna som barn

Rickard & Malin Hellström
Jonsberg Ormsätter
610 26 Vikbolandet
Telefon: +46 (0)125-311 54
Mobil: +46 (0)70-799 80 00
info@ormsatter.se