Deutsch English
  Startsida
  Aktuellt just nu
  Vår Gårdsbutik
  Vilt Catering
  Östgötadagarna
  Stuguthyrning
  Stugbokning/Kalender
  Honung & Livsmedel
  Hjortuppfödning/Viltslakteri
  Jord & Skogsbruk
  Vilt, Jakt & Fiske
  Hästar & Ridning
  Vikbolandets Buss & Transport
  Aktiviteter
  Lokal mat
  Hitta/Kontakta oss
  Bildgalleri
  Länkar
  
Startsida -> Jakt, Vilt & Fiske

Jakt, Vilt & Fiske

Jakt » | Vilt » | Fiske » | Nyheter »

Vikbolandet har rika viltstammar, av småvilt, rådjur och älg. Fågelbestånden av framförallt sjöfågel & gås är stora, och på höstkanten så kan åtskilliga tusental gäss skådas på de stora fälten på västra Vikbolandet.
Vikbolandet saknar i stort sett ännu så länge, stammar av vildsvin, dovvilt & Kronvilt.


Våra viltstammar
Våra huvudsakliga viltstammar består av allt från hare & räv, till rådjur och älg.
Hararna består framförallt numera av fälthare, även kallad "tyskhare". Bestånden av skogshare (svenskhare) har de senaste årtiondena tunnat ut allt mera, till förmån för den något större fältharen. Ett större antal hybrider får antas förekomma. Skogsharen finns numera framförallt skärgårdsnära i de östra delarna, samt på öarna i skärgården.

Räven har gjort ett kraftigt "återtåg", sedan de kraftiga utbrotten av rävskabb på 1980-90 talen. Framförallt detta har bromsat en i övrigt god rådjursstam, då räven inom vissa områden kan halvera stammen av rådjurskid under sommar & höst.
Älgstammen, som i början på 1990-talet kunde uppgå till 15-17 älgar / 1000 hektar i de östra delarna, har idag decimerats till en mera lagom nivå. Såväl ödesstigra trafikolyckor som betesskador på skog och åker, är numera färre än tidigare. Årligen skjuts mellan 180-250 älgar på vikbolandet.Vad kan komma fram här tro ? Spänningen stiger....
Fågellivet
Vikbolandet, med sitt strategiska fågelläge har ett mycket rikt fågelliv, framförallt av vattenberoende arter, sim, dykänder & gäss. Skogsfågel med framförallt orre & tjäder förekommer framförallt i de östra skogsdelarna, men mycket oregelbundet såväl i geografi, samt från år till annat.

Sjöfågellivet är rikt, och ute bland öar & skär så tätnar bestånden under hösten & vintern, då isbeläggningen i bottenhavet & Finska viken tvingar fåglarna allt längre söderut. På vintern är det inte ovanligt att kunna få se kanske 10.000-tals knipor, vigg, skrakar av olika slag, alfågel, & andra arter, på en enda dag.
Fältfågeln har endast högst lokalt återhämtat sig, efter nedgången på 1960-talets jordbruksomläggning.
Rovfågel, med framförallt den mäktiga havsörnen, syns dagligen över skärgården & östra vikbolandet, och är idag allmänt förekommande här.Sjöfågeljakten under vintern i vår vackra skärgård, erbjuder öförglömliga naturupplevelser, och vissa dagar en förstklassig fågeljakt

Rickard & Malin Hellström
Jonsberg Ormsätter
610 26 Vikbolandet
Telefon: +46 (0)125-311 54
Mobil: +46 (0)70-799 80 00
info@ormsatter.se