Deutsch English
  Startsida
  Aktuellt just nu
  Vår Gårdsbutik
  Vilt Catering
  Östgötadagarna
  Stuguthyrning
  Stugbokning/Kalender
  Honung & Livsmedel
  Hjortuppfödning/Viltslakteri
  Jord & Skogsbruk
  Vilt, Jakt & Fiske
  Hästar & Ridning
  Vikbolandets Buss & Transport
  Aktiviteter
  Lokal mat
  Hitta/Kontakta oss
  Bildgalleri
  Länkar
  
Startsida -> Lokal mat

Lokal mat

Lokal mat, är något som intresserar de flesta människor på en ort, såväl bofasta som tillresta. Men vad är då egentligen lokal mat ? I en tidsålder med en infrastruktur som möjligör nästan samma fiskutbud på Ica i örebro, som i "feskekörka" i Göteborg, så håller den lokala matprägeln på att suddas ut. Bläckfisk & nudlar inhandlas i närmaste närköp, och strax har Vi hemma i vintermörkret en Thailänsk vardagsrätt på matbordet.
Men vad som är intressant, är till stor del vart maten produceras. På vikbolandet finns en stor produktion av fågel & ägg, nötkött & mjölk, får & lamm, spannmål & oljeväxter. Kompletterat med vilt, svamp & bär från skogen, honung från våra bin, fisk & ål från vår underbara skärgård varvat med en gräsand eller knipa i vattendrag & havsband, utgör detta just vår lokala mat -Från Vikbolandet.


Djuruppfödning
Vikbolandet är en traditionell jordbruksbygd, med många etablerade gårdar, såväl större som mindre. Förutom de rena spannmålsgårdarna på västra Vikbolandet, så har de flesta en historia av produktion av mjölk, nötkött eller grisar.
På senare år så har lönsamheten minskat i de ursprungliga produktionsgrenarna, och för de lantbrukare som fortsätter, återstår stordrift eller att hitta någon nisch som är gångbar.

Exempel på omställd produktion som gjorts är tex ekologiska produktionsformer, utegångsgrisar, äggproduktion, rasavel av nötdjur, biodling, kalkonuppfödning, hjortuppfödning, småskalig slakt, och faktiskt -en strutsfarm !

Gemensamt för dessa är att man föder upp djur på ett eller annat sätt, och försöker att profilera sina produkter. Problemet för de flesta av köttproduktetrna är, att slaktförfarandet är både kostsamt, och inte finns på orten, förutom ett blivande viltslakteri.
Vidareförädling och konsumentförpackning kräver också godkända lokaler, och detta fungerar idag bäst på vikbolandet när det gäller fågel & vilt, där regelverket är något gynnsammare.Kantareller under kokning, kan det bli bättre ?
Fisk & Vilt
Ännu något enklare regelverk gäller för fisk & egenproducerat / hägnat vilt, och här är utbudet stort på Vikbolandet.

Vad gäller fiskenäringen, så har inkomsterna från ålfisket på sommaren & förhösten, stått för den allra viktigaste inkomstkällan. Förekomsten av ål har dock minskat kraftigt de senaste åren, och detta är ett faktum som är gemensamt med hela övriga Europa. För dom fiskare som till viss del ställt om fisket till andra arter, tex gös & aborre, och dessutom förädlar all fisk själva, så finns fortfarande en framtid i branchen.

Exempel på detta är Björn & Bo Aronsson, på Birkö strax utanför Aspöja. Av dessa kan Du köpa din fisk direkt på kajen i Arkösund, och välja mellan alla möjliga olika produkter, färska & rökta, gäddor, aborrar, gös, sik, ål, lax, flundra, strömming & lite västkustimport -räkor & makrill.

Vad gäller viltköttet, så domineras det på vikbolandet av älg & rådjur, även om det går att komma över lite allt möjligt, från Knipa, Gräsand & Hare, till Duva och på senare år något vildsvin. Hjortkött finns från farmade djur.

Viltköttet hamnar däremot sällan hos någon varken lokal handlare, eller i Norrköping. Det mesta som sälj, marknadsförs via "mun mot mun" metoden, och enklast ifall man är intresserad av något speciellt, är ju att prata med någon lokal aktiv jägare på orten, och framföra sina önskemål.
Ett & annat rådjur & älg hamnar även till slut i östermalmshallen i Stockholm, där prisbilden är något högre än på landsorten.

Värdet på det viltkött som i alla fall till slut hamnar i jägarnas frysboxar varje höst, är trots allt hyggligt, och älg & rådjurskött utgör "basmat" i många hushåll, som har tillgång till egen eller hyrd jaktmark.Grillning i sommarkvällen. Citat av skådespelaren Per Morberg: "Egentligen skulle man inte jobba. Man skulle bara jaga, och grilla !"
Bär & svamp
På Vikbolandet finns många helt utmärkta bär & svampskogar. Tätast växer nog blåbärs & lingonriset på östra Vikbolandet, medan svamp kan hittas i de flesta av våra skogar, stora som små.

Oftast så är just bären, allt från slånbär, rönnbär, blåbär & lingon, en tämligen outnyttjad naturresurs, och det mesta som inte blir mat till fågel & vilt, går varje höst förlorat. För dom som varje höst tar sig tid att gå ut i skogen, så är oftast tillfredställelsen stor, att sedan kunna äta & bjuda på "egen" svampstuvning & sylt.

Svampen uppträder, liksom i hela södra sverige, i 100-tals arter, och för att kunna plocka och njuta av alla finsmakande primörer så krävs en inte så liten erfarenhet & utbildning. För de flesta av oss så inskränker sig svampletandet till kantareller, trattkantarell, trumpetsvamp, taggsvamp & fingersvamp. Dessa arter är lätta att känna igen, och kan svårligen förväxlas med något som gör att man måste avsluta lördagsmiddagen på sjukhus.

Alla dessa är goda matsvampar, och är enkla att förvälla eller torka, för att sedan spara i burk eller frys till vinterns festmåltider. Kanske en älgfilé med hasselbackspotatis och kantarellstuvning, avrundat med en blåbärspaj med vaniljsås som efterrätt.

Tillfredställelsen är stor, att säkert kunna veta varifrån just den här maten kommer, och kanske kanske, så har du plockat den själv, och känner älgskytten ? Hursomhelst, så är det just en sådan kväll, som lokal mat smakar som bäst !Vikbolandsmat. Lokala matproducenter i samverkan
Lokala mataffärer och restauranger
Från att för några 10-tal år sedan, ha funnits ett antal olika matbutiker på vikbolandet, så finns nu i allt väsentligt endast 2 st kvar. Restauranger & pub har däremot gått mot strömmen, och har blivit flera de senaste åren. Flera av matställena är dock endast sässongsöppna.

Matbutiker:

Ica Supermarket Östra Husby, Stort utbud, ATG, Systembolag, fullservice. 0125-242 00.
Arkö Livs Arkösund. ATG, Systembolag. 0125-200 32.


Restauranger:

Göstas Mat & Pub Arkösund, bra mat i genuin pubmiljö, fullst rättigheter. Året runt, 0125-200 32.
Arkösunds Hotell Arkösund, boende, bra rest, ute & innepub, fulls rättig. Året runt, 0125-200 03.
Strandgrillen Arkösund, grill vid badplatsen, öl. Sässongsöppet
Café Ankaret Arkösund, grill & glass mm. Sässongsöppet.
Björnö pub, Björnö Marina. Mat/grill, öl & vin, sässongsöppet.
Östra Husby pizzeria, pizza/grill mm. Öl & Vin. Året Runt.
Stegeborgs Hamnkrog, Söderkrog. Mat, fullst rättigheter. Sässongsöppet, 0121-420 02.
Rickard & Malin Hellström
Jonsberg Ormsätter
610 26 Vikbolandet
Telefon: +46 (0)125-311 54
Mobil: +46 (0)70-799 80 00
info@ormsatter.se